top of page

Bivråkens springer spaniels

Bivråkens springer spaniels

Välkomna till en av Sveriges mest framgångsrika kennlar för springer spaniel 

Paul vid vinsten av SM 2006, på Vannås, med SJCh Edwardiana Thriller och med domare Mark Whithouse till vänster

 

Bivråkens kennel etablerades i slutet av 1980-talet. Vid den tiden hade jag börjat min "spanielkarriär" med en utställningsspringer vid namnet SUCh Huntinglines Julien som fick en 2:a på elitklass på jaktprov. Då var det jaktavlade spanielhundarna  ovanliga i Sverige och jag hade blivit avrådd då jag sökte min första spaniel för dessa hundar då de ansågs var omöjliga att ha inomhus.... (tyvärr finns det en del som fortfarande får höra denna totalt felaktiga beskrivning)...men jag såg dem på jaktproven och det blev snart uppenbart för mig att detta var den enda rätta typen om man vill ha en riktig jakthund (läs mer om spanielns historia på annan plats om ni är intresserade om bakgrunden till de olika typerna)
Jag köpte därför snabbt ytterligare en springer. Denna gång från Sten Christoffersson 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SJCh Sportsmans Honey Buzzard var en härlig liten tik med en intressant stamtavla. Hennas far Harrocks Flick var efter FTCh och tillika  Championshipvinnaren Sandvig Triumph (FTCh  Don of Bronton - FTCh Erin of Sanvig) och Harrocks Hebe som finns i många framgångsrika stamtavlor i GB. Hennes mor Aquilos Faye  kom från en på den, vid den tiden, helt dominerande linje som Charlire Johnsson etablerade med sin import Merrdawn Soda och tiken Solbergs Cissy.

En mängd Jaktchampions kom ur denna kombination och en , SJCh Woodcocks White Lady, lämnade tillsammans med Sten Christofferssons viktiga import SJCh LLanoerdewy Scamp  flera förstklassiga valpar. En av dessa, Aquilos Fay stannade hos Sten och lämnade ett antal förstklassiga avkommor däribland min Honey Buzzard och S.Teal som Sten behöll och gjorde till Jaktchampion. Teal´s främsta avkomma var Alexandra Wingåhrds SJCh Sportsmans Miss Peggy som tllsammans med SJCh Emil lämnade SFTCh Sportsmans Lina som blev  stamtik till kennel Country Sports framgångsrika springer uppfödning.

Efter ett par fina kullar efter Honey började jag importera toppstammade tikar från GB. Varje import är egentligen underlag för en egen lång berättlse när det gäller orsakerna till att det blev just den hunden, Resor till England och de Brittiska mästerskapen (jag har sett de flesta sedan de första på Clandeboyd på NI 1991). Långa samtal med många av de ledande brittiska uppfödarna om de olika championproducerande linjernas egenskaper. Dessa äventyr ledde till att följande hundar (de flesta som valpar) kom till kenneln.


Birdrowe Zara (FTCh Rytex Rod - FTCH Cressett Melody of Birdrowe)

 

SJCh Cragton Crest, SM 2:a (FTCh Willobay Sandpiper FTW Chilview Angel) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swallowlaw Dove (FTCh Nant-Y-Bwala Rickey- FTCh Laurel Basher)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SJCh, SM-vinnare Edwardiana Thriller (FTCh Knockmany Jumbo - FTCh Toonarmy TorrentI)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liechryd Ria ( FTCh Chraighaar Boris - FTCh Lunar Star of Beggarsbush)

 

Utöver dessa betydelsefulla tikar har jag också importerat några riktigt bra hanhundar:

 

SJCh Birdrowe Shane (FTCh Readhead Rieley -  FTCh Birdrowe Miss O´Lene) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SJCh Edwardiana Gerschwin ( FTCh Kettlestang Comet - FTCh Edwardiana Toopsy) "Sweeney" var jaktchampion innan han var 20 månader och hade då också vunnit Derbyt. Han hade tyvärr inte perfekta höfter så han lämnade inget avtryck i aveln.

 

SJCh Glenlaggan Goshawk (FTCh Cheweky Wolf - FTCh Anikview Carina)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SJCh Flaxdale Kearney (FTCh Kidnais Saxon of Birdrowe . FTW Flaxdale Fizz)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SJCh Cragton Crest var med i det vinnande svenska laget på CLA Game Fair at Harewood House. Hon blev bästa spaniel och bäst jagande spaniel i högsta konkurrens. Ett häftigt minne!

Dove var en hypersnabb tik som jag bl a förde till en bra placering vid Jeep International på CLA Game Fair 

Här, på Belvoir Castle,  väntar vi på att domarna John Edwards och Wendy Knight skall komma överens. Till höger ses chief steward Mark Clifford  utanför bild till vänster väntar David Lisett med FTCh Annikview Anna

Tilly och jag vann SM på Vannås 2006 och hon var ganska nära att kvalificera sig till brittiska mästerskapen med en 3:e placering i open stake året efter

"Pluto" som blev 2:a på SM t ggr var en härlig, stabil hund spm lämnade många bra avkommor

Toppstammade "Jock" blev fort jaktchampion och har lämnat flera fina avkommor. Jock står till förfogande för avel. 

Toppstammade "Max" är en härlig hund som hade flera placeringar från sitt första år på jaktprov i GB innan han kom till Sverige 2014. Flera fina provprestationer i Sverige och Danmark avslutades med att Max blev två på SM och kompletterade sitt Jaktchampionat!°

bottom of page